Psst...

Hey, we’re working on a new feature to help improve your pronunciation. We are looking for some people to test this new feature once it is ready. Join our mailing list to get notified about early access, as well as to get the latest updates about RhinoSpike. Join the list

Romanian Recordings

ansilia
10 Words / 0 Comments
[ Show Text ]

Recordings

JabberVox
44 Words / 2 Comments
[ Show Text ]

Recordings

 • Eu sînt Cristian ( recorded by chronicweirdo ), Transilvanian

  Download Unlock
  Corrected Text
  more↓

  Salut! Eu sînt Christian și sînt american. Sînt doctorand în studii internaționale. Acum sînt student la limba română. În general sînt mulțumit aici la universitate. E adevărat că uneori sînt foarte ocupat. Dar cine nu e ocupat? Toată lumea e ocupată. Asta-i viața!

Rooskie
231 Words / 0 Comments
[ Show Text ]

Recordings

vankrot
322 Words / 0 Comments
[ Show Text ]

Recordings

vankrot
282 Words / 0 Comments
[ Show Text ]

Recordings

 • Ted Kaczynski 2 ( recorded by thersites ), Romanian

  Download Unlock
  Corrected Text
  more↓

  În acelaşi timp, este salutabilă atitudinea faţă de punctele slabe ale sistemului:
  – dezumanizarea oamenilor şi transformarea acestora în simple piese ale unui imens angrenaj (societatea industrial-tehnologică).
  – distrugerea mediului natural, mediu firesc al activităţii omului.
  – răspîndirea ideologiei de stînga, care insuflă oamenilor frustrare, autodispreţuire, sentimente de neputinţă, vinovăţie, insatisfacţie.
  – dezvoltarea necontrolată a sistemului tehnologic, care duce la limitarea libertăţii omului şi la instaurarea unei tehnodictaturi ce va duce la dispariţia civilizaţiei umane.
  Şi cîteva cuvinte despre personajul principal: este un matematician din SUA, de origine poloneză. Se naşte în 1942 la Chicago. De la o vîrstă fragedă îşi manifestă talentul deosebit în matematică, fapt pentru care „sare” trei clase, avînd 16 ani cînd întră la Harvard.
  Se manifestă din plin în domeniul ştiinţelor exacte, devenind doctor în matematică şi asistent la o universitate din California.
  Dezamăgit de avîntul pe care-l luase mişcările stîngiste în mediul universitar, îşi dă demisia în 1969 şi se retrage în singurătate.
  Se stabileşte într-o pădure din statul Montana în 1970. Acolo îşi face o cabană de mici dimensiuni în care trăieşte aproape 26 de ani, fără condiţii moderne.
  Timp de 17 ani comite 16 atentate contra mai multor reprezentanţi ai sistemului tehnoglobalist. Sunt ucişi 3 oameni şi peste 20 sunt răniţi. Scrie Manifestul „Societatea industrială şi viitorul ei”, care este publicat în 1995 în „The Washington Post”.
  Este capturat de FBI abia în aprilie 1996, cu complicitatea fratelui său, iar în mai 1998 este condamnat la închisoare pe viaţă, după un proces ruşinos.
  În prezent îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare de maximă securitate din Colorado. Iar ca fapt divers: Manifestul său a fost vîndut încă din prima zi a publicării în 850.000 de exemplare.

vankrot
457 Words / 0 Comments
[ Show Text ]

Recordings

 • Ted Kaczynski ( recorded by thersites ), Romanian

  Download Unlock
 • Ted Kaczynski ( recorded by thersites ), Romanian

  Download Unlock
  Corrected Text
  more↓

  Theodore John Kaczynski pare să fie uitat de societatea de azi, mereu aflată într-o goană nebună după progres. Nu este nimic de mirare, dacă luăm în considerare uriaşa forţă mediatică a societăţii tehnoglobaliste actuale şi baricada antitehnologică de pe care a luptat matematicianul de origine poloneză.
  După cum era de aşteptat, numele acestui geniu în matematică care a ales apoi să lupte singur contra sistemului, a fost acoperit cu un strat gros de informaţie inutilă, pentru a fi uitat. De parcă aceasta nu ar fi de ajuns, majoritatea formatorilor de opinie (începînd cu marile trusturi informaţionale şi terminînd cu simpli bloggeri) scot în evidenţă doar latura violentă a lui Unabomber – crime, violenţă – şi se fac a uita de ideea centrală în jurul căreia a luptat acesta – evadarea omului de sub dominaţia sistemului tehnologic.
  Nu încape loc de îndoială: Theodore Kaczynski este sortit uitării într-o lume pentru care sistemul este cel care gîndeşte. Aparent – oamenii de azi au dreptul de a alege liber. Practic – ei pot alege doar din meniul înaintat de sistem, iar orice abatere este strict pedepsită. Prin urmare, astăzi puţini au auzit de Unabomber, şi de cele mai multe ori deţin o informaţie greşită despre el, preluată automat din mass-media stîngistă.
  Din păcate, istoria o scriu învingătorii. Iar în ultimul secol, învingătorii au fost mai mereu reprezentanţi ai sistemului: comunişti, capitalişti, liberali, cosmopoliţi. Iată de ce învinşii – aici putem enumera monarhia, mişcările de renaştere naţionale din Europa, intelectualii de dreapta, şi de ce nu, pe Unabomber – vor fi supuşi ponegririi şi demonizării.
  Şi totuşi, adevărul mai iese la iveală, pe ici, colo. Cartea lui Ovidiu Hurduzeu „UNABOMBER – profetul ucigaş” îşi propune să expună obiectiv cazul, aşa cum a fost. Departe îi este autorului intenţia de a-l ridica în slăvi pe cel care a ucis pentru a se face auzit. În schimb, cartea are meritul de a fi scrisă de pe poziţii ne-stîngiste (atît de specifice gîndirii liberale şi marxiste a vremii).
  Citiţi această carte. În ea aflăm informaţii utile despre societatea americană postbelică, despre experimentele psihologice la care au fost supuşi tinerii studenţi de către CIA. Totodată, facem cunoştinţă cu mentalitatea marxistă a intelectualităţii americane din anii ’60 şi pînă azi, şi cu felul în care justiţia americană îi tratează „egal” pe cetăţenii săi. Şi nu în ultimul rînd, citind cartea aflăm povestea unui geniu în matematică care a declarat război lumii acesteia.
  Rog să fiu înţeles corect – nu sunt de acord cu totul din ceea ce constată şi propune Theodore Kaczynski. Sunt aspecte importante, pe care nu le putem neglija – ateismul său, lipsa unui cît de mic răspuns la probleme spirituale actuale, utilizarea violenţei, limitarea la aspectul material al luptei dintre om şi tehnologie.

vankrot
86 Words / 0 Comments
[ Show Text ]

Recordings

vankrot
109 Words / 0 Comments
[ Show Text ]

Recordings

 • Războiul Civil Rus ( recorded by thersites ), Romanian

  Download Unlock
  Corrected Text
  more↓

  Războiul Civil Rus s-a desfășurat între 1917 și 1923. După succesul Revoluției Ruse, noul guvern bolșevic al Rusiei a semnat pacea cu Germania la Brest-Litovsk, tratatul de pace fiind ratificat pe 6 martie 1918. Acest tratat de pace era singura opțiune, deoarece armata rusă era într-o stare haotică și de totală indisciplină atunci când Germania a atacat în februarie 1918, deși vechea armata țaristă fusese reorganizată în ianuarie ca "Armata Roșie a Muncitorilor și Țăranilor".

  Acest tratat a unit un număr de grupuri antibolșevice din Rusia sau din afara ei, să acționeze împotriva noului regim. De exemplu, Winston Churchill a declarat că bolșevismul trebuie "strâns de gât în leagăn".

vankrot
203 Words / 0 Comments
[ Show Text ]

Recordings

 • Război civil ( recorded by thersites ), Romanian

  Download Unlock
  Corrected Text
  more↓

  Războiul civil este un conflict armat în care facțiunile aflate în conflict sunt segmente ale populației aceleiași țări, imperiu sau diviziune politică. În general, aceste războaie au ca sursă lupta pentru controlul puterii în stat.

  Asemeni tuturor războaielor, conflictul poate avea cauze religioase, etnice, sau economice (distribuția bunurilor între clasele sociale). Unele războaie civile sunt descrise ca fiind revoluții în urma cărora rezultă schimbări sociale majore. Unii istorici cataloghează revoltele populare ca fiind războaie civile dacă acestea sunt însoțite de lupte armate între structuri militare. Altfel spus, o revoltă se transformă în război civil când facțiunile angajate în conflict dispun de forțe militare. Alți istorici definesc războiul civil ca pe un conflict cu violență susținută, de durată, între facțiuni organizate sau între regiuni bine stabilite aparținând aceleiași țări, indiferent dacă acestea se manifestă sau nu prin acțiuni militare.

  Distincția între razboi civil și revoluție e pâna la urmă arbitrară: revolta din anii 1640 care a răsturnat (temporar) monarhia engleză e cunoscută ca Războiul Civil Englez; revolta coloniștilor americani în anii 1770 împotriva regimului britanic, desfășurată după scenariul tipic al războaielor, cu lupte purtate între structuri militare, e cunoscută ca Revoluția americană.

  „Într-un război civil, chiar și victoria reprezintă o înfrângere.”
  —Marcus Annaeus Lucanus

vankrot
181 Words / 0 Comments
[ Show Text ]

Recordings

 • Secera și ciocanul ( recorded by thersites ), Romanian

  Download Unlock
  Corrected Text
  more↓

  Secera și ciocanul este un simbol folosit pentru reprezentarea comunismului și a partidelor comuniste. Imaginea celor două unelte suprapuse simbolizează alianța politică dintre țărănime și proletariatul industrial.

  Simbolul este foarte cunoscut datorită încorporărării sale în steagul roșu al Uniunii Sovietice. Simbolul secerii și ciocanului este folosit și pentru alte steaguri sau embleme.

  Secera și ciocanul a evoluat din simbolul original plugul și ciocanul, cu aceeași semnificație. Deși este cunoscut încă din 1917, când era folosit pentru diferite insigne ale Armatei Roșii și ale Gărzilor Roșii simbolul "plugul și ciocanul", "secera și ciocanul" a devenit oficial numai din 1922.

  Secera și ciocanul (în limba rusă: серп и молот (serp i molot)) a fost unul dintre simbolurile RSFS Ruse și unul dintre simbolurile Armatei Roșii create în 1918.

  Anumiți antropologi au afirmat că acest simbol, la fel ca altele utilizate în Uniunea Sovietică, era de fapt un simbol rus-ortodox preluat de Partidul Comunist pentru a hrăni nevoile religioase pe care comunismul încerca să le extirpeze prin introducerea unei noi "religii" de stat. Simbolul ar fi fost o permutare a crucii duble ortodoxe ruse.

Overview

To make a new Audio Request or Script Request, click on Make a Request at the top of the page.

To record or transcribe for users learning your language, click on Help Others at the top of the page.

Recording and transcribing for other users will earn you credits and also move your own Requests ahead in the queue. This will help you get your requests recorded and/or transcribed faster.