Psst...

Do you want to get language learning tips and resources every week or two? Join our mailing list to receive new ways to improve your language learning in your inbox!

Join the list

Finnish Audio Request

Cristinaxxx
354 Words / 1 Recordings / 0 Comments
Note to recorder:

Natural speed please :)

Sofi Oksasen räväkkä puhe Frankfurtissa: Venäjä sortaa Suomen sukukansoja.

Suomen kansainvälisesti tunnetuin kirjailija Sofi Oksanen arvosteli suorasanaisesti Venäjää Frankfurtin kirjamessujen avajaisissa tiistai-iltana pitämässään puheessa.

Oksasen mukaan Venäjä sortaa alueellaan asuvia suomalais-ugrilaisia kansoja mareja, nenetsejä ja komilaisia, joiden asuinseuduilla sijaitsee merkittäviä luonnonrikkauksia, kuten öljyä ja timantteja.

"Muut suomalais-ugrilaiset kielet voivat huonosti laajoilla alueilla, aivan erityisesti Venäjällä, ja monet kielet ovat jo kuolleet tai ovat uhanalaisia, kirjallisuudesta puhumattakaan. Siitä saadaan kiittää kolonisaatiota, joka on koitunut monen muunkin alkuperäiskansan kohtaloksi", Oksanen sanoi puheessaan.
Oksasen mukaan suomalaiset saavat kai olla onnellisia siitä, että luonnonvaramme käsittävät lähinnä "epäseksikästä metsää".

"Marit ja nenetsit istuvat Venäjän öljykenttien päällä. Komien asuinalueen luonnonvarat otettiin käyttöön Neuvostoliiton mittavan leirijärjestelmän Gulagin avulla, mikä johti alueen venäläistämiseen ja samalla kominkielisen kirjakulttuurin alasajoon."

Oksasen mukaan neljäkymmentä prosenttia "Venäjän öljyvaroista ja timanteista sijaitsee suomalais-ugrilaisten kansojen asuttamilla alueilla ja se on sanellut näiden äärimmäisen rauhanomaisten kulttuurien kohtalon".

Oksanen käsitteli puheessaan myös suomettumista sekä naisten asemaa suomalaisen kirjallisuuden historiassa.

"Suomettuminen oli vähennettyä itsenäisyyttä, nakerrettua demokratiaa ja kuristettua ilmaisunvapautta – malli jota suomalaisen on mahdoton suositella kenellekään, vaikka viime aikoina monet ulkomaalaiset tutkijat ovat nähneet sen sopivan Ukrainalle", Oksanen sanoi.

Hän kertoi puheessaan myös itsesensuurin kohteeksi joutuneen Sleepy Sleepers -yhtyeen levystä Takaisin Karjalaan.

"Julkaisun katsottiin vahingoittavan Suomen ja Neuvostoliiton suhteita ja se poistettiin levyautomaateista, keikkojen perumista vaadittiin. Bändi ei kuitenkaan suostunut suomettumaan ja siitä tuli yksi Suomen suosituimmista rockyhtyeistä."

Oksanen muistutti puheensa lopussa kirjallisuuden merkityksestä pienille kielille, kuten suomelle.

"Kirjoitan suomeksi, koska se on äidinkieleni, ja kiitos kääntäjien, se että edustan pientä kielialuetta ja pieniä alkuperäiskansoja, ei ole ollut este maailmanlaajuisen lukijakunnan saavuttamiselle. Suomen kieli on kirjailijalle kerrassaan verraton alkusointuineen, loputtomine taivutusmahdollisuuksineen", Oksanen sanoi.

"Sitä paitsi jos me suomalaiset olisimme jättäneet kielemme ja kirjallisuutemme kehittämisen sikseen, teillä ei ehkä olisi J. R. R. Tolkienin Tarua sormusten herrasta, sillä Tolkien rakasti tätä 'hassunkurista kieltä', joka loi pohjan Tolkienin suurhaltiakielelle."

Oksasen puhe oli otsikoitu "Joulupukki puhuu suomea". Puheensa päätteeksi hän viittasi joulupukkiin.

"Ennen kaikkea on syytä muistaa, että joulupukin äidinkieli on todennäköisesti suomi tai saame, joka myös on yksi suomalais-ugrilaisista kielistä. Joulupukki nimittäin asuu meillä päin, Suomen ja Venäjän nykyisellä rajalla sijaitsevalla tunturilla, mutta lapsienne onneksi hän hyvin koulutettuna pohjoismaalaisena ymmärtää monia kieliä."

Recordings

  • Finnish article ( recorded by LauraCu ), Southern Finnish, Chilean Spanish, Mixed English accent

    Download Unlock

Comments

Overview

You can use our built-in RhinoRecorder to record from within your browser, or you may also use the form to upload an audio file for this Audio Request.

Don't have audio recording software? We recommend Audacity. It's free and easy to use.