Psst...

Do you want to get language learning tips and resources every week or two? Join our mailing list to receive new ways to improve your language learning in your inbox!

Join the list

Turkish Audio Request

vankrot
260 Words / 1 Recordings / 0 Comments

Dünyada gıda krizi ile birlikte petrol krizi yaşanıyor. İki kriz birbiriyle bağlantılı. Yılbaşından bu yana petrol fiyatları yüzde kırk oranında arttı. Bir kaç gün önce bir varil petrolün fiyatı 149 dolara ulaştı. Fiyatların 200 dolara ulaşacağı tahminleri yapılıyor. Durumun vahim olduğu ortada.

Petrol fiyalarındaki büyük artış, dünya çapında gelirlerin yeniden paylaşımına yol açıyor. Petrol üreticisi ülkeler muazzam paralar kazanırken, petrol tüketicisi ülkeler gelirlerinin önemli bir bölümünü kaybediyor. Petrol fiyatlarındaki artışlar artık kendini açıklıkla hissettiriyor. Mal ve hizmetlerin fiyatları hızla artıyor. Orta ve dar gelirli kesimler, satın alma güçlerinin devamlı azaldığını hissediyorlar. Dünya petrol krizi, hem işletmeleri, hem de tüketicileri olumsuz yönde etkiliyor. İşletmeler gider artışlarını fiyatlara yansıtarak sorunlarını çözümleme çabası içinde. Bu durumda olan tüketiciye oluyor. ABD'de American Airlines uçak şirketi bavul kontrolü için 15 dolar almaya başladı. Uçakta yolculara kola, meyve suyu gibi meşrubatın para ile satılması düşünülüyor. Ayrıca uçak şirketleri, görev yapan uçaklar ve personelin sayısını azaltmaya başladı. Petrol fiyatlarındaki artışlar havacılık sektörünü derinden etkiliyor. Sonuçta kaybedecek olan ekonomi sınıfında yolculuk yapan insanlar olacak. Petrol krizi şu veya bu şekilde tüm sektörleri etkiliyor.

Bu durum karşısında protesto hareketleri giderek yaygınlaşıyor. Artık haber bültenleri akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle çeşitli ülkelerde yapılmakta olan protesto eylemleri haberleri ile dolu. Gün geçmiyor ki bir kaç ülkede eylem yapılmasın.

Petrol fiyatlarının artmasının çeşitli nedenleri var. 2005 yılından beri dünyada petrol üretimi günde 86 milyon varil civarında. Yani üretimde artış olmadı. Ancak talepte artış oldu. Çin, Hindistan, Rusya gibi ülkelerde talep devamlı artıyor. Talepteki artışın yanısıra spekülatörlerin de fiyatları etkilediği biliniyor. Petrol spekülatörleri büyük paralar kazanırken, halk faturayı ödüyor. Hükümetler, spekülatörleri denetim altına alamıyor.

Recordings

Comments

Overview

You can use our built-in RhinoRecorder to record from within your browser, or you may also use the form to upload an audio file for this Audio Request.

Don't have audio recording software? We recommend Audacity. It's free and easy to use.

Sponsored Links