Psst...

Do you want to get language learning tips and resources every week or two? Join our mailing list to receive new ways to improve your language learning in your inbox!

Join the list

Czech Audio Request

nmtraduc
190 Words / 1 Recordings / 0 Comments
Note to recorder:

Thank you so much!

O klášteru svaté Anežky Anežka byla nej mladší dcera českého krále Přemysla Otakara I. Žila ve třináctém století Založila v Praze klášter a nemocnici pro chudé lidi a celý život jim pomáhala. Po její smrti na ni všichni dlouho vzpomínali. Lidé říkali, že v české zemi bude dobře, až bude Anežka svátá. Papež Jan Pavel II. kanonizoval Anežku 12. listopadu 1989.0 pár dnů později, 17. listopadu, začala „sametová revoluce“ která přinesla svobodu. Legenda vypráví, že jeden bohatý muž dal svoji mladou dceru do kláštera svaté Anežky. Jeho dcera ale milovala chudého mladíka. Byla tak nešťastná, že dokonce i jeptišky prosily jejího otce, aby se svatbou souhlasil. Otec o tom ale nechtél ani slyšet. Proto se dívka domluvila s mladíkem a naplánovali, že z kláštera uteče. Otec každou noc klášter hlídal. Jednou uviděl oba mladé lidi, jak utíkají. Probodl je mečem. „Nevděčná dcero, proklínám té! Nenajdeš klid ani po smrti!“ zvolal. Ubohá dívka na místě umřela. Mladík přežil, ale nikdy se už neoženil. Jeptišky dívku pohřbily v klášteru a modlily se za ni, ale proti strašné kletbě jejího otce to nepomohlo. Dívka prý jako bílý duch dodnes bloudí po chodbách kláštera.

Recordings

  • O klášteru svaté Anežky ( recorded by alexis13 ), standard Czech

    Download Unlock
    Corrected Text
    more↓

    O klášteru svaté Anežky Anežka byla nej mladší dcera českého krále Přemysla Otakara I. Žila ve třináctém století Založila v Praze klášter a nemocnici pro chudé lidi a celý život jim pomáhala. Po její smrti na ni všichni dlouho vzpomínali. Lidé říkali, že v české zemi bude dobře, až bude Anežka svátá. Papež Jan Pavel II. kanonizoval Anežku 12. listopadu 1989. O pár dnů později, 17. listopadu, začala „sametová revoluce“, která přinesla svobodu. Legenda vypráví, že jeden bohatý muž dal svoji mladou dceru do kláštera svaté Anežky. Jeho dcera ale milovala chudého mladíka. Byla tak nešťastná, že dokonce i jeptišky prosily jejího otce, aby se svatbou souhlasil. Otec o tom ale nechtél ani slyšet. Proto se dívka domluvila s mladíkem a naplánovali, že z kláštera uteče. Otec každou noc klášter hlídal. Jednou uviděl oba mladé lidi, jak utíkají. Probodl je mečem. „Nevděčná dcero, proklínám tě! Nenajdeš klid ani po smrti!“ zvolal. Ubohá dívka na místě umřela. Mladík přežil, ale nikdy se už neoženil. Jeptišky dívku pohřbily v klášteru a modlily se za ni, ale proti strašné kletbě jejího otce to nepomohlo. Dívka prý jako bílý duch dodnes bloudí po chodbách kláštera.

Comments

Overview

You can use our built-in RhinoRecorder to record from within your browser, or you may also use the form to upload an audio file for this Audio Request.

Don't have audio recording software? We recommend Audacity. It's free and easy to use.

Sponsored Links