Psst...

Do you want to get language learning tips and resources every week or two? Join our mailing list to receive new ways to improve your language learning in your inbox!

Join the list

Dutch Audio Request

anno
392 Words / 1 Recordings / 0 Comments

Lidy Nicolasen: 'We willen het niet echt weten, maar er wel aan verdienen'
OPINIE - Lidy Nicolasen − 22/12/12, 07:00

© ANP. Zakjes wiet.
COLUMN De onderwereld rukt op, klagen politici bij tijd en wijle. Maar hoe verbaasd kun je zijn? Misschien wordt het eindelijk tijd de onderwereld naar de bovenwereld te halen en de wietteelt te legaliseren, schrijft columnist Lidy Nicolasen.

Weleens een Porsche zonder koplampen langs de kant van de weg zien staan? Een 997, een Panamera of een Cayenne? Zo'n auto die in stilstand al staat te trillen van drift, die vier straten en vijf bochten verder is nog voordat je bent ingestapt? Testosteron in blik dat zijn macho-uitstraling dankt aan de snel gestileerde koplampen.

Niet dat ik ooit in zo'n wagen heb gereden. Mijn meest bijzondere auto was een oldtimer, waarin je hoort te chaufferen als een oude heer met een kegel aan zijn sigaar. Geen vergelijk met een 997, een Panamera of een Cayenne. Tenminste, als die hun koplampen nog hebben. Zonder zijn het plotseling hologige nono's met betreurenswaardige en zelfs menselijke trekjes, die je een schouderklopje zou willen geven en in het lege oog willen fluisteren dat het goed komt.

Er zijn er steeds meer. Want na radio, airbag, velgen, navigator en katalysator is de koplamp het doelwit van de autokraker. Althans, de koplampen van genoemde sportwagens. Een bevriend handelaar in onderdelen vertelde me dat hij de laatste maanden vaker dan ooit tevoren nieuwe koplampen verkoopt, opvallend genoeg allemaal vanwege diefstal van de oude. De rage beperkte zich aanvankelijk tot Amsterdam, totdat er ook in Antwerpen Porches zonder koplampen werden gespot.

Een set koplampen kost tussen de 550 en 850 euro. Veel geld, maar het zijn dan ook HID-lampen (High Intensity Discharge). Lampen die veel licht en warmte geven en heel zuinig in energie zijn en daarom, beweren boze tongen, bij uitstek geschikt voor de teelt van hennep. Om wiet te telen heb je veel warmte en licht nodig. Illegale telers willen die stroom nogal eens aftappen. Het hoge stroomverbruik voor licht en warmte leidt de politie vaak rechtstreeks naar de plek van de misdaad. De HID-lamp verijdelt die bewijslast en je mag best spreken van een innovatie van jewelste.

Maar prijzen of schouderklopjes zijn er niet bij. Alles gebeurt in het verborgene. De lamp wordt gejat, via helers verhandeld, de wiet in het geheim geteeld.

Recordings

  • Lidy Nicolasen: 'We willen het niet echt weten, maar er wel aan verdienen' 1 ( recorded by fransheideloo ), standard

    Download Unlock

Comments