Psst...

Do you want to get language learning tips and resources every week or two? Join our mailing list to receive new ways to improve your language learning in your inbox!

Join the list

Swedish Audio Request

CulpaCrave
223 Words / 0 Recordings / 0 Comments
Note to recorder:

Natural Speed please

Punkrock är en genre inom rockmusik som utvecklades i mitten av 1970-talet i USA, Storbritannien, och Australien. Stilen är tätt sammankopplad med DIY-etiken. De flesta punkbanden är och var starkt politiskt inriktade och kulturen sträckte sig långt över genregränserna.

Historia
I slutet av 1960-talet växte det fram en ny rockscen i Detroit. Därifrån kom två band som anses vara mest betydelsefulla för punkrockens utveckling, MC5 och The Stooges, men även New York Dolls måste nämnas i sammanhanget. Denna musik kallades för punk men med tidens lopp skulle det ändra sig. När engelska Sex Pistols slog igenom i mitten av 1970-talet exploderade en ny subkultur, framförallt i Europa men även i USA. Ur den nya punken föddes musikgenren hardcore med band som Discharge, Black Flag, och Dead Kennedys. Hardcore har spridit sig åt många olika håll rent musikaliskt sett, så idag brukar man säga “old school hardcore” när man pratar om den gamla scenen. Den gamla 70-talsscenen har börjat komma tillbaka idag både i modet och musiken med band som The Hellacopters och Gluecifer.

Under 1970-talet blev rocken hårdare, glammigare och mer kommersiell. Det handlade inte längre lika mycket om musiken som om allt annat runt omkring. Reaktionen på detta var punkrocken, som skulle vara enkel och tillhöra folket. Vem som helst skulle kunna spela, inte bara de skickligaste musikerna hörde hemma på scenen.

Recordings

No Recordings yet

Comments