Psst...

Do you want to get language learning tips and resources every week or two? Join our mailing list to receive new ways to improve your language learning in your inbox!

Join the list

Swedish Audio Request

Adam_Chen
228 Words / 1 Recordings / 1 Comments

Soldiers of Odin vill skydda kvinnor och barn från våldtäkter och rån. Nazistiska NMR vill bekämpa ”mångkultur” och "massinvandring".
Men varför åker högerextremisterna till Skivarp? En liten by med runt 1200 invånare - och sju ensamkommande flyktingbarn.
”Nu är jaktsäsongen igång. Lås in era barn och håll koll på era bilar /.../ Och era kärringar!!”
Den 29-årige mannen blir av allt att döma rasande när han hittar en artikel i sitt Facebookflöde i slutet av januari om hur två lokala profiler – krögarna Johan och Jeanette Bohman vill starta ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Skivarp.
Han är inte ensam. Facebooktråden fylls snabbt med instämmande kommentarer.
”Ja de e fan inte okej.. E där ingen som stoppar de får vi väl ta tag i de själv”.
29-åringen vädrar tankar om ett medborgargarde, andra håller med. Någon påstår att byns äldre kastats ut och att lokalerna renoverats till flyktingarna. ”Sjukt”, tycker flera som inte vet att lokalerna stått tomma i tre år och att de äldre fått en ny lokal runt hörnet.
”Dom kan ju börja ta hand om sina egna först och främst”.
”Avliva varenda jävel”.
”Vänta bara tills helvetet bryter loss. Då går dom väl på både ungdomar och gamlingar”.
Men så skriver en annan Skivarpsbo:
”Haha där e redan flyktingar i Skivarp så jag vet inte vad the big deal e ;)”.
29-åringen igen: ”Vart då?”

Recordings

Comments

Dalong
June 10, 2016

Märk att texten har grammatikfel ("de" istället för "dem"; "vart" i stället för "var"). Artikelförfattaren har bevarat felen från inläggen på Facebook, kanske för att visa att de är autentiska, eller hur obildade skribenterna är.

I något citat är det därför oklart vad skribenten egentligen menar: i frasen "ta tag i 'de' själv" kan "de" vara subjektsform i stället för objektsform (), men det kan också vara en felstavning av "det". Det vanligaste uttrycket är "att ta tag i något", alltså "ta tag i det själv". Att "ta tag i dem själv" är tänkbart i andra sammanhang men fungerar inte riktigt här - men det kan förstås vara lika fel som mycket av det andra skribenterna skriver.